söndag 30 december 2012

2012

Jag läser så många "årskrönikor" i så många bloggar nu att jag måste göra en egen :) 2012 har varit ett roligt och bra kattår men även med en del tråkigheter - som sig bör utslaget på ett helt år.


Året började med att jag var tvungen att inse att Kattja inte kunde bo kvar hos oss längre, hon fungerade inte i kattgruppen och trots att mitt hjärta höll på att gå sönder så fick hon provflytta till en familj uppe i Luleå. Så här i efterhand är det nog det bästa som kunde ha hänt Kattja, hennes nya familj är förstående för hennes lite blyga och tillbakadragna sätt och enligt rapport trivs hon toppen hemma hos dem. (men jag måste erkänna att jag fortfarande fäller en liten tår varje gång jag tittar på de här sista fotona jag tog dagen innan hon flyttade. mitt ♥)

S*Nightmist Catwalk Camera Ready - Kattja


Strax därefter så var det dags för Flugan att resa till sin nya familj, han kom från vår kull som föddes 2011 och hann bli 6 månader innan det var dags för hans flytt. Goa Flugan! Han flyttade ända till Göteborg och fick en pantersvart kompis som numer kallas Fisken. Flugan och Fisken va?! - vilket dreamteam :)Under vårkanten deltog Draken och Fire (kullbröder till Flugan) på Umeås utställning och fick riktigt bedömningar. Draken fick även hänga med på utställning i Östersund för att bli avelsgodkänd.
Vi hoppades att han och Norrsken skulle fatta tycke för varandra och baka lite bebisar..men när Norrsken löpte ordentligt så var Draken fortfarande inte riktigt med på noterna..vad var det den där närgågna honkatten ville att han skulle göra liksom? ;) ..och sen när Draken blev könsmogen så ville Norrsken inte riktigt komma i löp och tongångarna blev lite för fräsiga dem emellan så för att behålla husfriden satte vi ett kastreringschip på Draken.


S*Nightmist Black tailed Dragonfly - DrakenI början på mars skjutsade vi Daysi till den snygga hankatten Sammie igen och i maj föddes Daysis sista kull med bebbar...och till vår glädje så fanns det en hona i kullen! Som vi längtat och väntat på henne! ..som bonus fanns det även en ruskigt snygg hankatt i kullen..!


Lady, Hunken och Abbe växte upp till en trio riktigt fina marblebengaler! Abbe flyttade till Luleå och blev lillebror till Kattja. Lady har stannat kvar hemma hos mig och Hunken bor hos min mor. De har utvecklat sig riktigt fint hela kullen och vi hoppas att både Lady och Hunken ska få några avkommor under 2013.

Abbe och Kattja softar på balkongen som 12-veckors småttingar


I oktober hade vi utställning i Umeå och Hunken ställdes ut med superfina bedömningar och jag är löjligt stolt över hans temperament! Så fullständigt trygg och gosig som en kattunge bara kan vara i utställningsmiljö.
Hans mor Daysi tog sin sista titel som fertil katt och blev Grand International Champion, senare under hösten blev Daysi kastrerad och är nu en lycklig pensionerad kastrat och förhoppningsvis kan hon lära Ladys kommande småttingar lite vett och etikett som mormor ;)

S*Nightmist Some like it Hot - Hunken

S*Leopardette's Heavenly Daze - Daysi (7 år)

Under höst/sensommar fick vi hjälpa till att omplacera vår första avelshona, älskade Ylva, när hennes ägare plötsligt blev allergisk. Som vanligt när man omplacerar bengal så fick vi dels sålla oss igenom en hel hop med intressenter som dels varken verkar ha läst annonsen ordenligt (ylva trivs inte med andra katter - hej vi är en familj med 3 katter som kan tänka oss att ta hand om ylva... ?!) och dels inte verkar ha förstått sig på bengalens aktiva härliga temperament. Tyvärr tog det även tre flyttningar innan Ylva, under något turbulenta omständigheter, landade hos sin nuvarande ägare. Den första tjejen blev tyvärr allergisk hon med, tjej nummer två verkade inte ha förstått det här med bengal alls och kille nummer 3 där hon bor nu fick tyvärr en knasig start då Ylva fick åka in akut till veterinären efter bara en vecka med en stor böld på kinden som spruckit. Väl hos veterinär fick vi veta att det kan ta mellan 1-3 veckor innan en sån här böld visar sig och att den med all säkerhet kom från ett kattbett....var och när (och i vilket hem?) Ylva fått detta kattbett är fortfarande osäkert men nu är hon helt läkt och frisk och Jonatan gjorde verkligen ett toppenjobb med medicinering, dränagespolning etc med en katt som han knappt hunnit lära känna.

S*Leopardette's Given Goddess - Ylva (7 år)


Draken hann byta hem och komma tillbaka till oss under hösten, han retades dagarna i ända med Norrsken så vi bestämde oss för att prova omplacera honom. Efter massor med sållande bland annonssvar och några besök bestämde vi oss för ett par i Skellefteå och där bodde han under 8 veckor. Allt gick enligt rapport "bara bra" och vi skulle inte oroa oss...men så dök det upp ett sms en dag att de inte kunde ha kvar Draken eftersom han kissade och bajsade överallt, till och med i deras kläder, och hade klöst sönder deras möbler...??? Vi förstod ingenting? Men vi körde och hämtade hem honom på momangen och vi vet inte vad som lett till detta protestbeteende hos vår fina Drake - men han har inte gjort något utanför lådan nån gång varken innan eller efter han flyttade och klöser gör han på sina klösträd. Han har däremot blivit en något mer reserverad katt efter denna flytt vilket gör oss osäkra på att våga släppa honom ifrån oss ännu en gång.. Vi har nu kastrerat honom och hoppas hoppas att han kan låta Norrsken vara ifred och bo kvar hos Sara. Men skulle det inte fungera så kanske vi måste prova söka ett nytt hem åt honom under 2013. Älskade Drakpojken 

I oktober åkte Norrsken på långresa ända ner till Skåne där hon fått träffa sin prins. Det tog många veckor innan hon behagade komma i löp och vi höll nästan på att ge upp hoppet! Men så uppstod det kärlek och nu är Norrsken konstaterat dräktig! Isprinsessan bor hos min vän Sara som foderkatt och kommer att få sin kull hemma hos Sara (och Draken) i slutet av januari 2013, som tur är bor de bara en pyttliten bit ifrån oss så det kommer att bli lätt att traska förbi och hälsa på dem stup i kvarten! :)

Så nu ser vi verkligen fram emot 2013! Det känns som att vi håller på att ta ett steg framåt i vårt avelsarbete efter att ha stått och trampat under en lång tid: en ny spännande kull på gång och två nya unga avelskatter på uppväxt!

Tack alla uppfödarvänner för fina samarbeten under 2012 och tack alla bengalvänner för att jag får stöta och blöta mina funderingar med er! Det är ovärderligt och jätteviktig för mig, så tack! :)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar